Om Musik vid Siljan – historia och dokumentation

En levande musikvecka för hela familjen under 50 år!

Musik vid Siljan har sedan starten 1969 kommit att bli en av Sommar-Sveriges största musikhändelser, traditionsrik men i ständig utveckling och förnyelse.

Ursprungsuppdraget 1969 var att en vecka efter midsommar, alltid vecka 27, arrangera konserter i vackra och unika miljöer med folkmusik, klassisk musik, kyrkomusik, körmusik mm– för hela familjen. Initiativet till Musik vid Siljan togs av Leksands och Rättviks kommuner och församlingar, av Dalarnas Spelmansförbund, kultur- och musikföreningar m fl . Byföreningar och spelmansstämmor, körer m fl slöt upp, och den första upplagan av Musik vid Siljan kunde arrangeras 1969. Organisation och huvudmannaskap har skiftat under åren. Nedläggningshot har funnits, men många av arrangörerna har ändå burit musiken vidare. 2016 – 2019 svarade Musik vid Siljans Vänförening för en samordnad marknadsföring under det gemensamma varumärket Musik vid Siljan.

2019 fyllde musikveckan 50 år och Musik vid Siljans Vänförening 30 år.

Jubileumsveckan 2019 blev den sista sammanhållna Musik vid Siljan. Nu tar sig musiken och kulturen vid Siljan nya former med både gamla och nya aktörer. Målet är att fortsätta utveckla kvalitativa musikupplevelser i en unik kultur- och naturmiljö.

Här finns dokumentation i text och bild från de senaste årens musikveckor.

Lyssna på inslag i Radio Dalarna inför musikveckan 2018:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6989633.