Stipendier 2021 och 2020

Musik vid Siljans Vänförenings stipendier

I 20 år har Musik vid Siljans Vänförening delat ut stipendier till musicerande ungdomar i Siljansbygden. Den traditionen fortsätter fastän festivalen upphört. Den första stipendiaten var Henrik Berg.

Stipendiater 2021

Assar Rönningen-Snarf Leksand, Bas

Musikstudierna började när Assar var 10 år och spelade bas i Leksands musikskola, där han också spelade i musikskolans orkester. Studierna fortsatte i Rytmus musikgymnasium i Borlänge. Nu har Assar spelat bas under 10 år, men är osäker på vilken framtid som kommer att följa. Han vet dock att stipendiet absolut kommer att hjälpa honom, då planerna är att köpa en akustisk bas.

Assar är 19 år och kommer från Hackmora, en by utanför Sågmyra.

Lova Kallin, Rättvik, jazzsaxofon och klassisk sång

Lova bor idag i Falun och pluggar på Musikkonservatoriet, årskurs 2. Hon trivs jättebra på skolan och har jazzsaxofon som huvudinstrument, med klassisk sång som ”biinstrument”. Rättviks musikskola var grunden för att hon idag studerar vidare. Saxofon började hon spelade i andra klass och blev sedan fast. Sången har alltid följt med henne. Musikkonservatoriet har inspirerat Lova att fortsätta studera till musiklärare.

Lova är 18 år, bor i Falun men hemma på riktigt är Boda Kyrkby.

Lucas Mattsson-Djos Mora, fiol och trummor

Musik har funnits i Lucas liv sedan han var två år och dansade till någon låt med Black Sabbat. I tredje klass började han spela fiol, och fortsatte i femte spela sitt andra instrument som var trummor. Då började också intresset för att skriva och producera egen musik. Fram till gymnasiet spelade han i orkestrar, storband och spelmanslag, och valde musikgymnasiet Rytmus i Borlänge för sin vidare utveckling. Idag går Lucas på Musikkonservatoriet i Falun och dess jazzlinje, och därefter väntar högskola för utbildning i musikproduktion.

Lucas är 18 år och vill fortsätta leva med musik som producent, ljudtekniker eller musiker.

Grattis till välförtjänta stipendier och lycka till med fortsatt musicerande!

Stipendieutdelningen skedde i samband med Jubileumskonserten på Boda Hembygdsgård fredag 9 juli där stipendiaterna spelade tillsammans med kända musikprofiler.

Stipendiater 2020

Emma Tinnis, Leksand, sång

Emma började som 13-åring intressera sig för att sjunga klassiskt, när hon var med i Dalasinfoniettans kör då operan Turandot sattes upp i Dalhalla. Hon har fortsatt sjunga klassiskt, utvecklat sin röst och medverkat som solist och körmedlem, bl a i TV-gudstjänsterna från Boda julen 2019. Hon har sjungit i Saint-Saëns Juloratorium, och som körsångare i Carmina Burana, Mozarts requiem och musikalen Sweeney Todd med Dalasinfoniettans kör.

”Min stora dröm är att bli operasångerska”, säger Emma Tinnis.

Fabian Eliasson, Rättvik, trumpet

Fabian har velat spela trumpet ända sen han var riktigt liten. Så fort han hade åldern inne började han ta lektioner på Rättviks musikskola. Därefter har det blivit studier vid på Musikkonservtoriet i Falun där han nu går på jazz-linjen och spelar trumpet för Thomas Courdry. Nästa mål är musikstudier på högskolenivå, och han siktar på att kunna ha musiken som yrke i framtiden. Fabian är medveten om att det kräver mycket jobb och många övningstimmar.

”Jag är beredd att satsa och ge det som behövs för att nå dit”, förklarar han.

Tindra Gifting, Mora, fiol

Folkmusiken har nästan alltid varit en del av Tindras liv. Det började i Vattnäs lilla spelmanslag, och hon deltog flera på Musik vid Siljans Låtkurs för barn & ungdomar. Fortsatte spela fiol på Kulturskolan Miranda i Mora och på Musikskolan i Rättvik. Med Vikarbyns lilla spelmanslag har hon bl a besökt USA två gånger, och fått spela vid riksdagens högtidliga öppnande. Tindra för en lång tradition inom folkmusiken vidare, då hon helst spelar på sin farmors pappas fioler.

”Jag ska aldrig sluta spela fiol”, säger hon bestämt.
Stiftelsen Furudals Bruks stipendium

Jonas Brodin, trombon

Den första Bruksstipendiatkonserten i Furudals Bruks gamla välklingande kättingsmedja gavs av klarinettisten Martin Fröst. 2020 års stipendiat trombonisten Jonas Brodin är den femtionde stipendiaten!

Ungdomarna fick ta emot sina stipendier i samband med den livestreamade konsert som Boda Hembygdsförening sände 30 juni

Vi i Musik vid Siljans Vänförening ger våra varmaste lyckönskningar till stipendiaterna!